Στόχος η ανάπτυξη υφιστάμενων βιομηχανιών αλλά και δημιουργία νέων επιχειρήσεων
Ημερίδα με θέμα «Ευκαιρίες Χρηματοδότησης του Βιομηχανικού Τομέα» διοργάνωσε ο Δήμος Ύψωνα σε συνεργασία με το ΕΒΕΛ και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιου Κύπρου, την Πέμπτη 11 Μαΐου στα κτήρια του ΕΒΕ Λεμεσού.
Η πρόσκληση της ενημερωτικής ημερίδας απευθυνόταν προς τις βιομηχανίες, την ακαδημαϊκή κοινότητα, σε επιστήμονες και ερευνητές, σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του R&D και επιχειρήσεις που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, σε κρατικούς φορείς, Δήμους, Κοινότητες, Αναπτυξιακές Εταιρείες, Οργανισμούς, Ερευνητικά Ιδρύματα και προς τον κάθε ενδιαφερόμενο και το ευρύ κοινό.
ο πρόγραμμα της ημερίδας περιλάμβανε σημαντικές παρουσιάσεις από εκπροσώπους του ΤΕΠΑΚ, του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) και του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση εντάσσεται στην στρατηγική του Επιμελητηρίου και του Πανεπιστημίου ως προς την ενίσχυση της διασύνδεσης της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας με τον επιχειρηματικό κόσμο.
Δείτε εδώ όλες τις φωτογραφίες
Για το όλο θέμα μίλησε στην εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ ο Δήμαρχος Ύψωνα Παντελής Γεωργίου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο Δήμος Ύψωνα καθώς είναι ο μεγαλύτερος βιομηχανικός δήμος της Λεμεσού, θεώρησαν ως χρέος τους να ενημερώσουν τους επιχειρηματίες και τους βιομήχανους της περιοχής τους για τις ευκαιρίες που υπάρχουν για άντληση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Στόχος είναι η δημιουργία μιας τέτοιας δυναμικής στο εγγύς μέλλον για ανάπτυξη των υφιστάμενων βιομηχανιών αλλά και δημιουργία νέων επιχειρήσεων ειδικότερα στον τομέα της τεχνολογίας και της έρευνας. Είναι μια σημαντική ευκαιρία για όλους που δεν γνωρίζουν που να αποταθούν για ανάπτυξη των ιδεών ή της επιχείρησης τους να παρευρεθούν στην συγκεκριμένη ημερίδα», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργίου.
Για την ημερίδα αυτή μίλησε στην εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ και Μέλος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Διασύνδεσης με την Κοινωνία και την Βιομηχανία Νικόλας Ιορδάνου, ο οποίος ανέφερε ότι στόχος της εκδήλωσης είναι η στήριξη του τομέα της Βιομηχανίας με επίκεντρο τη ενδυνάμωση της ανάπτυξης σε έρευνα και καινοτομία.
Δηλώσεις στην εφ. ΛΕΜΕΣΟΣ έκανε και ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Ανδρέας Αναγιωτός, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι στόχος τους δεν είναι η διατήρηση της γνώσης και της καινοτομίας εντός των Πανεπιστημιακών ορίων, αλλά η χρήση της τεχνογνωσίας τους προς όφελος της κοινωνίας με συνεργασίες με τη βιομηχανία, προώθηση της επιχειρηματικότητας, δημιουργία νέων παραγωγικών εταιρειών και δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες σε τομείς αιχμής.
«Με τον τρόπο αυτό θα είμαστε πρωτοπόροι στην αναδιάρθρωση και μετουσίωση της οικονομίας της χώρας μας σε μια οικονομία της γνώσης. Σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκουμε και προωθούμε τη διασύνδεση με τη βιομηχανία με συνεργασίες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με στόχο την χρήση της τεχνογνωσίας μας και των αποτελεσμάτων της έρευνας μας στην προώθηση της καινοτομίας», συμπλήρωσε
Ο κ. Αναγιωτός συνέχισε λέγοντας πως το Πανεπιστήμιο καταγράφει σημαντικές επιτυχίες ως ένα αξιόλογο και διεθνώς αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό κέντρο έρευνας, αριστείας και μάθησης με ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή στον ευρωπαϊκό χώρο έρευνας. Ενδεικτικά, όπως υπογράμμισε, το ΤΠΚ έχει προσελκύσει εξωτερική ερευνητική χρηματοδότηση €9 εκατ. ευρώ στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ηοrizon 2020 με 23 περίπου προγράμματα (2015 και 2016).
«Το Πανεπιστήμιο σχεδιάζει, συμμετέχει και υλοποιεί προγράμματα σπουδών και ερευνητικά προγράμματα στο πλαίσιο της έννοιας του «τριγώνου της γνώσης», επιδιώκοντας τη δημιουργική σύζευξη της ανώτατης εκπαίδευσης με την καινοτόμο έρευνα και τον επιχειρηματικό κόσμο. Ως τεχνολογικό πανεπιστήμιο το οποίο προωθεί την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα λειτουργεί Κέντρα Τεχνολογίας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας όπως το Cutting Edge – An American Space και το Cyprus Interaction Lab, και λειτουργεί επίσης γραφείο Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας του Πανεπιστημίου. ΤΟ ΕΒΕΛ είναι ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς εταίρους του Πανεπιστημίου», κατέληξε ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ.
Τέλος, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δυνατότητες συμμετοχής των επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκά προγράμματα μέσω της αξιοποίησης του Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του στρατηγικού προγράμματος Restart 2016- 2020 του ΙΠΕ. Παράλληλα, έτυχαν ευρύτερης πληροφόρησης για τα σχετικά χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Εξίσου σημαντική ήταν και η παρουσίαση των υπηρεσιών του Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΠΑΚ με τον Παραγωγικό Ιστό.